Glas istället för kakel i kök

Jag fick en fråga av Linda som ville ha lite råd angående deras köksrenovering. Hon ville inte ha kakel eller några överskåp och var sugen på att ha tapet på väggen, alternativt ha plexiglas istället.

Mitt råd är att det går alldeles utmärkt att ha tapet om man har en skyddande glasskiva närmast bänken. Många rekommenderar dessutom att använda glas istället för plexi då glas är mindre reptålig. Jag hittade ett tips på Sköna hem där man gjort skrivit ut egna bilder med glas framför som borde funka lika bra med tapet.

Har någon av er några erfarenheter av glas- eller plexiskiva i kök? Skriv gärna en rad och kom med tips.

0 reaktioner på ”Glas istället för kakel i kök

 1. Jag har ingen egen praktiskt erfarenhet av detta, men spontant känns det som att man borde undvika plexiglas åtminstone vid spisen, med tanke på värmen? Jag vet att det rekommenderas härdat glas vid spisen eftersom värmen kan ge spänningar i glaset.Sen bör man tänka på att glas som standard är en aning gröntonat, vilket syns om man har en ljus tapet/färg bakom.Praktiskt och snyggt kan det absolut bli – möjligheterna är ju oändliga 🙂

 2. tussen tack, ja får fundera lite på de har inte tänkt på repdelen riktigt och inte så snyggt ju och mindre kul att byta ut de var och varannan månad, sedan har jag hört glass skall vara mindre tåligt vid spisen än de spicella plexiglasen som är gjorda för denna funktion får fundera, tack för lite mer insperation de är ju så snyggt med tapet, kram linda

 3. Supersnyggt men jag tror jag själv skulle bli tokig på fläckar och annat som mest troligen syns väldigt lätt i olika ljus. Men som sagt – snyggt är det! Kram Jenny

 4. Det var ju rätt ordningsföljd med 1. vagn 2. unge så vi får hoppas att du har rätt 😉 även om jag själv skulle föredra vagnen om 8 veckor, bäbis om 9 =) vill inte baka på övertid!

 5. De jag känner har varit supernöjda med det. Det är ju så snyggt! Men man får se till så det inte repar med trasan när man torkar av.. repas lätt. KRAM Jannice

 6. Hej hej. Kul att jag fick vara med! Tapet istället för kakel är superfint – lätt att göra köket personligt. Gillar den första tapeten – mycket fin! Kram

 7. Vi har det!Glas alltså, som du säger mer reptåligt.Upplever inte att fläckar syns mer än på kakel. Det ser alltid ren o fint ut. Tycker att det är mer stilrent eftersom man slipper fogarna. Hälsnignar Christin

 8. Man kan ha enbart tapet också om man använder en skyddande lack ovanpå, ex vattenbaserad möbellack. Idag har ju de flesta diskmaskin hemma så det kanske inte diskas och skvätter så mycket just där. Det enda problemet är ju vid spisen men där kanske man kan lösa det med lite kakel i så fall.

 9. Vi har glas, och en jättefin tapet bakom! Vi är jättenöjda med att ha valt just det eftersom det är fint och det är enklare att förändra. (det är dock inte hur lätt som helst.. men det är lättare än att kakla om..). Det är lätt att hålla rent och några repor har jag inte sett. kram /iris

 10. Hej!
  Så snygg tapet du har som ”kakel” i köket.
  Var kan man köpa den.
  Håller på o renoverar köket o skulle sångerna vilja ha den på väggarna.
  Mvh Gunilla

 11. Hej! Vill bara tipsa om att det är mycket bättre att lacka tapeten än att sätta glas. Fråga i badrumsbutiken efter rätt sorts lack för att det ska vara vattentåligt och lätt att torka av. Man kan också måla med badrumsfärg i vilken kulör man vill, går att skrubba och torka hur mycket som helst. Så kakel eller glas är inte enda alternativen :-).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s