Tips – Bygg in kattsandlådan!

Här kommer ett inlägg för alla kattägare som inte vill ha kattsandlådan i badrummet. Vårt badrum är alldeles för litet så vi gjorde ett eget bygge. Det blev tyvärr inte så billigt, men det funkar! Givetvis går det att använda andra sorters skåp som är mer prisvärda.

Vi valde att använda oss av:
– Köksskåpet Faktum från Ikea (luckan abstrakt vit) med måtten 40 x 92 cm
– Kattlucka
– Fyra vinkeljärn
– En gammal dörrmatta
– MDF skiva (2 cm bred) i passande längd
– Fyra hjul
– En kattsandlåda

Först började vi att rita ut var kattluckan skulle sitta, det följde med en mall så det var bara att rita efter den. Sedan borrades hål i hörnen så att vi kunde få ner sticksågen och sedan var det bara att såga, sätta dit kattluckan och skruva fast den. Vi kapade till en tjock mdf-skiva för att kunna förstärka undersidan av möbeln och borrade samt skruvade fast hjulen. Då är möbeln både lätt att flytta och får en passande höjd att sitta på.

Sedan sattes en av hyllplanen fast med vinkeljärn för att få ett fack för kattsandsspadar och sop. Därefter inredes ytan framför kattsandlådan med en gammal dörrmatta som klipptes till i passande storlek.

Hela bygget kostade cirka 1 100 kr och då hade vi redan kattsandlådan sedan tidigare.

Foto: Sandra Stenberg – inspireramera.se

193 reaktioner på ”Tips – Bygg in kattsandlådan!

  1. Superfint! Kan ju varieras in i det oändliga! Tycker man att det är ofräscht med tygmatta kan man ju köpa fina i gummi med mönster, anpassade för kattsand! Absolut värt att fundera på lösning som passar en själv, tack för inspiration!

  2. Guud va smart, och riktigt snyggt ju. Tyvärr är mina katter lite mesiga och vill inte gå in i en kattlåda med lock/tak på så idén hade nog inte funkat hemma hos oss. 🙂

  3. Vad smart min katt sitter alltid inne och deppar på vintern och bajsar inne så det ska jag prova och måla lite gräs på in sida så det känns som sommar

  4. Snyggt och smart, så praktiskt.. Men en skriver, lampa till katten.. haha om den är mörkrädd, inte så katter är rovdjur/nattdjur och har mörkerseende då eller? 😉

  5. Vilken bra idé! Hur kom ni på det? Jag har haft katt i hela mitt liv och har mängder med kompisar med katt och ingen har kommit på detta utan testat massor av varianter av "färdiga" kattlådor. Dessa brukar ju dock lukta mer eller mindre i alla fall om de står någon annanstans. Bra jobbat! Lycka till med nya lägenheten!

  6. Blogg by Maliin Stoor:Tack, vad roligt att höra!Hanna:Åh vad roligt att ni ska bli kattägare. De där modkatlådorna verkar vara riktigt praktiska. Berätta gärna sen vad du tyckte om den.Sara, mamma till pseudotvillingar:Ja det blir oftast så. Vi hade precis samma problem i vår gamla lägenhet.MaryCaroline:Vi köpte en kattsandlåda med tak och tejpade upp luckan ett tag så att katterna hann vänja sig och sedan var det inte något problem. Det gör att det inte kommer ut lika mycket sand, men nog var det ett evigt sopande iallafall.Linda:Tråkigt att det inte hjälper att ha lock. För oss hjälpte det lite grand, men det kom ändå ut en hel del kattsand.Tess:Tack, ja det jag ska försöka klura ut fler smarta tips. Har du några på lager får du gärna tipsa!Kerstin:Vad roligt att du tycker det. Haha, ja patent blir nog svårt 😉 Hoppas allt är bra med dig!Maria:Det tycker jag ni absolut ska göra! Det är bara rolig om någon blir inspirerad till att göra en likadan.Lilla jag:Ja, det blev till och med bättre än jag trodde i slutändan :)Madde:Tack, vad roligt att höra!JosephineWestling – Mamma till Vira:Ärsh vad synd att den inte rymdes hos er, kan förstå att det blir trångt då man också ska rymma ett skötbord. Det finns ingen möjlighet att ha kattsandlådan i hallen istället?HomeRiver:Tack, vad rolig att du vill tipsa dina kompisar.besynnerligt:Vilket smart tips, så kan man också göra!Lessi:Tack! Ja men du det var en smart idé, det ska jag göra!Milla:Den stänger inne lukten betydligt bättre än jag trodde den skulle göra. Ja men absolut, det är jätteroligt ifall ni blir inspirerade att göra det med skåpet du hade. Du får gärna maila en bild sen på hur det blev.Madeleine:Tack!Mamma:Haha, ja det var inte så lätt att förklara över telefon, men nu har du ju fått se din irl.em:Härligt! Vad roligt att du länkade så man kunde få se.Jess:Tack, det var roligt att höra!tobys.se – En släng av ADHD och hjärnsläpp:Tackar! Haha ja tänk om jag kunde få patent på det, det hade inte varit dumt :)Marlie – 93a mammanInte då, du skulle fixa det galant det är jag övertygad om!Vera:Ja det är verkligen praktiskt med kattlucka.Sandra:Ja det håller jag med om :)Carina:Tack! Det blev till och med bättre än jag trodde.Emma:Det är bara att göra en likadan!Cissi:Roligt att du gillade idéen.Lina -Zooda-:Ja visst är det? Du får gärna göra en likadan, det är bara roligt om jag kan inspirera.Jeanette o lilla Rick:Ajdå synd att hon vägrar. Vi fick vänja våra katter när vi skaffade en kattsandlåda med tak genom att tejpa upp luckan första tiden, sedan lärde de sig fort.Andréa:Ja, det känns roligt att kunna kombinera så det blir både till katterna och som sittplats för oss.Sylvia:Javisst det går det absolut, det finns billigare skåp att få tag i. Fick bland annat tipset att använda Ikeas HOL och såga ut ett hål. Jo det klippta dörrmattan är där för att förhindra att katterna drar ut sand. Lådan håller inne all lukt om man rensar som man ska, så det funkar riktigt bra.Emelie:Ja det blev en snilleblixt, det finns många liknande men detta blev våran version.Trees:Roligt att du tycker det!Hanniz:Kan inte annat än hålla med dig :)Maja:Det lät spännande, har du någon länk till ett sådant nattduksbord?Maya:Ja sådana mattor är riktigt praktiska.Anni:Roligt att du gillade tipset. Du får gärna skicka in en bild om du bygger en likadan :)Stina – Obsessive Cuteness:Vi hade också en låda med huv i vår gamla lägenhet, men badrummet i vår nuvarande är alldeles för litet, men tack och lov så hade vi en större hall så möbeln rymdes där.Isabell:Härligt att du gillade möbeln!Kerstin:Ja det är kul att man kan kombinera så det blir praktiskt för både oss och katterna.Sara:Det är fritt fram, det skulle bara vara roligt om du byggde en. Skicka gärna bilder om du gör det :)Sandra – en bra blogg:Vad roligt att du gillade tipset!Zandra:Åh vad roligt, det är inte allt för ofta man stöter på någon mer som har en bengal. Visst är de härliga?Ida:Tack!Linda:Ja det tycker jag absolut! Den är lätt att bygga ihop.Matilda:Roligt att du gillar möbeln!Carro:Jo vi hade en sådan låda tidigare med tak i vår gamla lägenhet. Nu har vi fått en mindre toalett så den kattlådan rymdes inte där längre. Dessutom så vill vi helst inte ha den där. Därför blev lösningen att ha den i hallen, men det såg inte alls snyggt ut och då blev det att bygga den här möbeln istället. Som bonus fick vi sittplatser också.Herta:De verkar trivas riktigt bra med den, tog ingen tid alls för dem att vänja sig vid den. Vi har för säkerhetsskull haft kattluckan upptejpad till en början så att det hittar dit utan problem.Emelie:Du får spara inlägget tills ni skaffar katt igen 🙂 Det funkar bra med lukten, rensar man som man ska så luktar det ingenting. Ja det är så skönt att slippa ha kattsand överallt.Louise:Ja det blev en liten snilleblixt!Millah:Ja det blir helt klart en omställning när det blir en lucka. Vi hade luckan upptejpad till en början och var med de första gånger de använde den då den var stängd så vi såg att de greppade det hela.Maria:Vad roligt att du gillar vårt bygge. Jag tror absolut att de skulle trivas med den också, våra katter har inte haft något problem att vänja sig vid den. Däremot så har vi haft luckan upptejpad i några dagar så att de vänjer sig först.Hanna:Haha, det är inte problem för katterna. Det finns gott om plats för dem, mer än förut till och med och de får vara ifred på ett helt annat sätt. De vande sig vid den på en gång.Bonza:Tackar! Det är en katt av rasen Bengal ifall du vill veta :)Sandra:Åh vad roligt! Ni får gärna skicka en bild sen och visa hur det blev.Ohsnap:Tack för komplimangerna, det värmer!Heddii:Tack, vad roligt att du gillar vårt bygge.Mamma till V:Ja det har du ju rätt i, det är ett bra sätt att hålla borta både nyfikna små barn och hundar.—————————-Mer svar kommer framöver! Tack för alla härliga kommentarer.

  7. Jag har läääänge velat byggt in kattlådan men har inte hittat något bra (och billigt) sätt att göra det på. Men så såg jag det här, och passande nog två dagar innan jag skulle till just Ikea! Hade kollat på Ikeas hol tidigare men aldrig tänkt på att man kunde använda ett väggskåp. Så nu står lådan hemma och väntar på att bli sågad i bara!Tack för inspirationen:D

  8. tack så jätte mycket för tipset.en utav mina katter skvätter nått fruktansvärtnär den är på lådan.så detta är ju en otroligt smart lösning.tack:)

  9. Jättesmart grej! Jag har försökt lära min katt att gå på toaletten, det gick ganska bra, men nu ger jag upp. Han klarar inte av det steget när man ska lära sig utan sand…Men en möbel tror jag blir… Om du har den i hallen, var förvarar du avfallspåsen där du tömmer sanden?Jag använder mig av en avfallshink med lock på toaletten, men om man ska bygga en toalettmöbel i hallen, vart ska man göra av skiten? 😉

  10. Hej! Har en fundering kring denna kattlåda, ser att det är en bit som katten kan gå på innan den kommer ut ur kattlådan, men stannar det mesta av kattsandet i skåpet eller följer det med ut i alla fall?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s