Saftig saffranskaka

Nu har vi börjat baka inför julen, först ut är en saftig saffranskaka som blev riktigt god. Sedan planerar vi bland annat pepparkakor, kärleksmums, knäckkola och saffransskorpor. Vilket är ditt favoritfika under julen? Tipsa gärna!

Saffranskaka (recepten.se)
200 g smör 
1 förpackning saffran (0.5 gram)
2 ägg
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1.5 dl mjölk
4 dl vetemjöl

Smält matfettet och låt det svalna. Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter.
Vispa ägg och socker så det blir vitt och poröst, gärna med elvisp.
Vispa ner saffran, bakpulver och mjölk.
Tillsätt vetemjöl och det smälta matfettet och rör till en jämn smet.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 45 minuter. Låt kakan stå några minuter i formen innan du stjälper upp den på ett fat.


Juicy saffron cake
Now we have started baking for Christmas, first up is a juicy saffron cake which was really good. Since we plan including gingerbread, love yummy, toffee fudge and saffron cakes. What is your favorite snack at Christmas? Please let me know!

Saffron cake (recepten.se)
200 g butter
1 package saffron (0.5 grams)
2 eggs
3 dl sugar
2 teaspoons baking powder
1.5 dl milk
4 dl flour

Melt the butter and let cool. Grease and bread a round shape, approximately 24 cm in diameter. Beat eggs and sugar so it becomes white and fluffy, preferably with an electric beater. Whisk in saffron, baking powder and milk. Add the flour and the melted butter and stir until smooth.

Pour batter into pan and bake in the bottom of the oven at 175 degrees for about 45 minutes. Let cake stand a few minutes in the pan before you turn it out on a serving plate.

Foto: Sandra Stenberg – Inspireramera.se

0 thoughts on “Saftig saffranskaka

  1. Hejsan! Jag har precis upptäckt din härliga och inspirerande blogg. Har funderingar på att fixa en sminkhörna i min äldsta dotters rum, så jag undrar vad sminkbordet heter som du har och var kan man köpa belysningen som du har till?Kram Helena

  2. Tack för supersnabbt svar! Har kollat på Ikeas hemsida nu och hittat dem. Synd att de inte säljer vita "sminkbord". Det är ju snyggast, så jag förstår att du målade om ditt. Men jag är en lat jäkel…hmm. Det här får jag ta mig en funderare över! :-)Ha en skön kväll och ät inte upp hela kakan på en gång! Jag har fryst in de flesta av mina cupcakes, men just nu är båda mina tonårsdöttrar hemma och de vet var de finns, stön! Kram Helena

  3. Hej, Sandra. Jag såg att du har hälsat på hos mig i min nyaste blogg, hihi. Själv har jag tappat räkningen men nu har jag hittat mitt"blogg-hem", skratt.Så fint ni fått det i lägenheten. Lycka till med både utbildningen & webshoppen!Milla

  4. Helena:Haha ja det var en god tanke att spara kakan. Den mesta av den gick däremot åt då vi hade främmande så nu är det bara en bråkdel kvar. Perfekt till kvällsfika då jag slutar jobbet runt kl 01 i natt :)Jag håller med att det är synd att IKEA inte har sminkbordet i vitt, det borde vara en av de mer populär färgerna trots allt. Milla:Härligt att du hittat hem och tusen tack för lyckoönskningarna!Hemmakatten:Jag tror saffransskorporna och saffransbiscotti är samma sak, var tvungen att kika på receptet 🙂 De ska bli roligt att prova! Har varit sugen på biscotti sedan jag smakade dem på hotell i Gtb förra året. Det har bara inte blivit av, men nu är ingredienserna inköpta!

  5. Hihi, ja jag har ju ingen skam i kroppen och åt 3 bitar! Hade säkert kunnat klämma en fjärde men såg F´s förebrående blickar fnissPerfekt med receptet, hoppas jag hinner testa det!

  6. Tack för en härligt inspirerande blogg! Kikar in här då och njuter av allt fint du delar med dig av! Jag kan tipsa om panforte eller pepparkakscheesecake och saffranspannacotta!Kramen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s