Intervju med Charlotte Nicolin

Kan du berätta om dig själv och dina intressen?
Jag är konstnär sedan ca 30 år och har genomgått en utveckling mot att kommersialisera min konst för att kunna fortsätta arbeta som konstnär. Detta har i sin tur gjort mig mer intresserad av just heminredning, marknadsföring och utvecklandet av kvalitets produkter. Jag är också mycket intresserad av människor, psykologi och människans relation till djur och natur. Även om jag är stadsmänniska så söker jag mig till naturen så ofta som möjligt. Jag är fascinerad av hav och livet under ytan, försöker dyka och snorkla när jag kan

Berätta lite kort om ditt företag och om hur du startade det.
Ett engagemang i en levande natur och biodiversitet har länge intresserat mig eftersom jag alltid har varit dragen till hav, djur och natur. Östersjön ligger mig varmt om hjärtat sedan barndomen och det kom helt naturligt att vilja vara med och bevara livet där. Efter att ha studerat många arter som lever i Östersjö området och informerat mig generellt om havet så började jag måla en serie tavlor med Östersjömotiv. Jag startade företaget Art for a Reason AB med underavdelningen Living in the Baltic Sea med avsikten att använda bland annat min konst för att informera om Östersjöns naturliv. Vi är nu ett antal medarbetare som är involverade i detta projekt. Vi säljer exklusiva dekorativa produkter inom heminredning och presentartiklar med dessa motiv, som en hyllning till naturen och djurlivet i regionen. Försäljningen ska bl a bidra till att stödja samarbete med miljö organisationer och forskning. Vi har sedan januari 2011 startat ett samarbete med den Estniske biolog- och geobotanikern Peeter Vissak.

Hur skulle du beskriva din inredningsstil?
Jag har flyttat väldigt många gånger, delvis mellan olika länder och inrett varje hem på olika sätt. Min ”stil” idag är en kombination av olika perioder. Jag tycker om att blanda och på sa vis skapa en egen stil. Jag vill ha det praktiskt och använder gärna natur material. Dessutom tillverkar jag ofta själv saker som jag behöver. Mitt nuvarande hem har jag byggt om helt, dels tycker jag det ar väldigt roligt att renovera och dessutom kan jag på så sätt skapa en personlig miljö.

Vad är ditt bästa inredningstips?
Att vara djärv, våga satsa och lyssna på sig själv och inte slaviskt följa trender som någon « specialist » uttalat sig om.

Vilken är din favoritpryl och varför?
När mina barn var små gjorde vi ofta konstprojekt tillsammans. Här nedanför är en bild på en funktionell (pensel stöd) skulptur som min son gjort. Den är gjord med en hämningslös friskhet och får mig på gott humör varje gång jag ser den. Livet utan mitt gröna monster skulle kännas fattigt.

Har du någon favoritaffär när det gäller inredning?
Jag besöker gärna Svensk Tenn i Stockholm och jag älskar Joseph Franks tyger.

Vad hänger på dina väggar?
Jag har nästan uteslutande mina egna tavlor på väggarna, har inte tröttnat på dem än…. Min största tavla är ca 3 meter hög, jag gillar att ha en enda jättestor tavla istället för flera små.

Varifrån får du din inspiration?
Inspiration får jag överallt. En konversation kan få mig att tänka på en färg och musik kan få mig att tänka pa former och bilder. Jag ”översätter” gärna upplevelser till ett annat medium. Får även mycket inspiration från naturen och naturliga former, blir ofta helt tagen av vad jag ser och upplever i naturen.

Vad är för- och nackdelarna med att ha eget företag?
Det är otroligt spännande att driva ett eget företag, man bestämmer själv vad som ska göras och vad som är viktigt. Jag tycker att alla delar av mitt jobb ar kul, hinner inte måla så mycket för tillfället, då mycket tid nu går åt till marknadsförings strategier, forskning, skriva texter, mycket lay out och photoshop jobb, möten med både kunder och leverantörer.

Nackdelarna är att man har stort ansvar för att allt ska fungera, att medarbetare är nöjda och att familjelivet inte blir lidande. Jag tenderar nog att sova för lite för jag jobbar ofta på nätterna också. Begreppet fritid existerar inte riktigt längre, men då jag verkligen trivs med jobbet det gör inget att det tar upp mycket av min tid. Jag har alltid en positiv attityd utåt vilket får många att tro att jag lever en problemfri tillvaro, det kan kännas lite tungt ibland.

Har du några förebilder?
Ja det har jag, personer som vågar gå emot strömmen för att de verkligen tror på sin idé. Det kan vara inom konst, inredning, affärer eller med mänskliga relationer. Att vara ärlig och att stå upp i motvind är en styrka som jag beundrar. Inom konsten kan jag inspireras av vilje kraften, den konstnärliga övertygelsen hos både Van Gogh och Georgia O’Keeffe. Inom affärsvärlden blir jag imponerad av personer som haft en idée, skapat något nytt och lyckats, så som Ingvar Kamprad, Ted Turner eller tex Starbucks konceptet.


Foto 1, Skulptur:  Hugo Tiismann
Foto 2, Matsals set: © Charlotte Nicolin (foto: René Delbuguet)
Foto 3: matplats/vardagsrum – Charlotte Nicolin
Foto 4: hall – Charlotte Nicolin
Foto 5: badrum – Charlotte Nicolin

0 reaktioner på ”Intervju med Charlotte Nicolin

  1. Härligt att vi alla har så olika stilar att välja bland, denna är inte min stil men någon annans.Skönt med individualism.Mamma

  2. Vad fina grejer och kul med en intervju, älskar sånt här särskilt då jag håller på att utbilda mig till samhällsbyggare – då ska jag bygga fina hus och se dem inredas 🙂 längtar!

  3. Tack för alla fina kommentarer! ♥Vissa svarar jag på här, resten svarar jag i respektive blogg eller mail.————————————————————————-Derya:Vilken spännande utbildning, kan tänka mig att det kommer bli hur roligt som helst att jobba med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s