Roomba – robotdammsugaren

Jag har alltid varit fascinerad av teknik och har länge varit nyfiken på robotdammsugare. Hur bra är de egentligen? Nu har jag fått möjligheten att testa en iRobot Roomba 780 från RobotExperten.se, så nu ska ni få en grundlig recension.

För att få honom att börja städa så behöver man bara trycka på knappen i mitten (där det står Clean), då startar han med en glad liten trudelutt och far sedan kors och tvärs över golvet och börjar dammsuga. Efter cirka en timme är han färdig och far då själv tillbaka till laddningsstationen för att ladda upp sig. Till en början kändes det inte som att han var så effektiv just för att det känns så slumpmässigt var han for, men den åsikten ändrade jag snabbt efter att ha tittat i dammsamlaren när han var klar. Han gör verkligen ett bra jobb och anledningen till effektiviteten är att han använder tre borstar för att samla ihop dammet. En vanlig, en i gummi och en på yttersidan för att få tag i damm som samlats i hörn och kanter.

Det är även enkelt att rengöra honom efteråt genom att tömma dammsamlaren och sedan rengöra borstarna. Har man långt hår och husdjur skulle jag rekommendera att rengöra dammsamlaren och borstarna varannan till tredje gång han används. Han har även två HEPA-filter för att inte blåsa ut de små dammpartiklarna igen. Skulle man glömma tömma och dammsamlaren blir full så säger han till, han säger även till när han fastnat och ber då artigt på engelska att man ska flytta Roomba till ett nytt ställe och trycka på Clean-knappen.

Det som har imponerat på oss mest är att han kan känna av var det är mycket damm med hjälp av en sensor och kör då en extra runda för att få med allt. Det märks väldigt bra då det kommer till kattsand och vår dörrmattan. Han dammsuger även väldigt bra runt bord- och stolsben, på mattor samt under möbler då han är så låg. Enda stället han inte kan dammsuga är vår vardagsrumsmatta då den är så tjock, han kommer helt enkelt inte upp på den. Vill man hindra Roomba från att dammsuga på vissa ställen, exempelvis hindra honom från att smita ut på balkongen kan man använda en av de två medföljande fyrarna som en osynlig vägg.

Vill man slippa ljudet av dammsugaren så kan man sätta på den innan man far iväg någonstans eller så programmerar man honom att exempelvis städa mån, ons, fre och sätta igång kl 12.00. Det är en väldigt lyxig känsla att hela tiden ha ett välstädat hem för med Roomba så slipper man dammråttor i hörnen (givetvis måste man fortfarande storstäda emellanåt). Roomba har även en effektiv stötdämpare och saktar dessutom in då ett hinder närmar sig så det gör inte ont att bli påkörd och man behöver inte oroa sig för sina möbler. Vill man avsluta dammsugningen är det enkelt att trycka på dockningsknappen så far han tillbaka till laddningsstationen så fort sensorn hittar igen den. Har man tråkigt kan man även själv styra Roomba med den medföljande fjärrkontrollen.

Slutsatsen vi har kommit fram till är att Roomba är riktigt duktig på att dammsuga och underlättar vardagen betydligt, speciellt då man har småbarn och djur. Våra katter som hatar dammsugare och i vanliga fall springer och gömmer sig, bryr sig inte om Roomba överhuvudtaget. Det enda negativa jag kan säga om honom är att man måste akta sladdar och i vårt fall sänghimmelen så han inte trasslar in sig, men det är ett väldigt litet minus i jämförelse med alla fördelar.

 

Foto: Sandra Loréus – Inspireramera.se

0 reaktioner på ”Roomba – robotdammsugaren

 1. Vi har en från Samsung och är väldigt nöjda. Det är dock något knepigt med mat och vattenskålen för katten. Tror katten har fått för sig att han är ute efter hans mat bara för att han putter på skålarna när han städar.

 2. En sådan här har jag ofta tänkt på att skaffa. Den måste verkligen underlätta saker och ting. Tack för den utförliga beskrivningen.

  Informativ och intressant sida du har!

  MVH

  James

 3. Visst är det roligt med teknik! Jag älskar nya prylar och att få läsa instruktionsböcker… 🙂

  Vi har haft en Trilobite i några år som vi är väldigt nöjda med. Men det gäller att låta honom dammsuga ofta så att inte dammet samlas i hörnen där Trille inte kommer åt helt perfekt.

  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s