Granskötsel?

Julen har börjat smyga in hemma hos oss, det blir så mysigt! Nyaste tillskottet är en julegris i gjutjärn med en matchvikt på 1,6 kg och en vit hyacint som fått ta plats på soffbordet.

Kvar återstår att skaffa gran! Du som har koll, när kan man plocka in den och har du några bra knep på hur man får den att må bra? Har ingen som helst erfarenhet med granar och vill inte ha ihjäl den det första jag gör.

 

Foto: Sandra Loréus – Inspireramera.se

11 reaktioner på ”Granskötsel?

 1. När du köpt en gran skall ni inte ta in den i värmen på direkten utan vänja den. Utifrån-garage/förråd/svale och sen från det kan man ta den in. Detta tar någon dag men är klart värt besväret. Annars chockar du granen och den fäller massa extra barr. Sen så ska ni göra som ett kryss i stammen med yxa/såg (längst ner där den är avhuggen) för att den lättare ska dra upp vatten. Sen är det viktigt att det alltid finns vatten, glömmer man det i längre perioder torkar granen.
  Hoppas att det inte var en allt för jobbiga tips och lycka till med granen!
  Hälsningar Helene

 2. Vatten, vatten vatten. Den ska inte vara utan vatten i tinat tillstånd en halvtimme ens. Så köp (eller hugg) den då det är minusgrader ute och har varit det ett par dagar (och om du köper så köp självklart från ett ställe där de förvarar dem utomhus). Ta in den i trapphus eller garage några timmar (gärna över natten) så den får vänja sig vid värme litegrann. MYCKET viktigt att ha den i en hink med vatten då den tinar. Och var beredd på att få vattna ett par gånger om dagen i början. Den får aldrig torka ut, då är det kört. Good luck! /grannörden som för första ggn köpt en plastgran

 3. …och du, gärna ett nytt snitt (som man gör med blombuketter) då ni tar in den. Och ge den vatten direkt ni satt fast den i foten, innan ni börjar klä osv.

 4. Svar
  Tusen tack för alla råd! Ser fram emot att testa dem på vår kommande gran.
  Grisen är ett vintagefynd, har tyvärr ingen aning var den kommer ifrån. Hittade ingen märkning på den heller. Vet bara att den är av gjutjärn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s