Hösten och vinterns trender 2013

Minimalistiskt med grafiska svartvita detaljer har varit normen under väldigt lång tid. På de allra flesta bloggar och inredningstidningar så såg hemmen ungefär likadana ut oberoende om vem som bodde där. Detta gör att man till sist blir mättad och börjar längta efter något helt annat. Det är då trenden vänder och ofta blir det en sådan stark reaktion att det istället blir raka motsatsen till det som varit.

De började så smått märkas att de stylade bilderna började ha slarvigt överhängda filtar, tomma ramar stående längst väggarna, till och med flyttkartonger fick stå framme för att ge intrycket att det faktiskt bodde någon i hemmen som de visade upp. Det kändes som en frisk fläkt och kort därefter började de mera verklighetstrogna och personliga hemmen även synas i de fina inredningsreportagen. För att mjuka upp det tidigare grafiska som dominerat så länge har det svarta fått lämna plats för grått som ger ett betydligt mjukare intryck. Det gråa funkar dessutom fint tillsammans med de smutsiga pastellerna vi sett mycket av i vår och funkar fint att använda även i fortsättningen. Naturnära brunanyanser tillsammans med blått kommer även att synas allt mer framöver.

Istället för det stilrena och avskalade är det numera maximalism som gäller. Ju mer desto bättre är mottot och det går mot gränsen till det lite smaklösa och kitschiga. Istället för en enhetlig stil med en röd tråd som löper genom inredningen står kontrast i fokus. Detta får man genom att mixa olika stilar och genom att blanda motsatser som exempelvis gammalt med nytt, designklassiker med fabriksproducerat, enkelt med kitschigt, blankt med matt, enfärgat med mönstrat o.s.v

Precis som det är med modetrender så är det bästa inte ta det så allvarligt utan mera låta sig inspireras och sedan plocka ut russinen ur kakan. Helt enkelt ta ut de delar man gillar bäst, annars skulle man inte göra annat än byta ut inredningen hemma och hur personligt är det på en skala?

Marmor, koppar och brons är material som kommit starkt den senaste tiden, samtidigt som retrotrenden håller i sig lika mycket som förut. Att återanvända gamla saker och fynda på loppis är ett perfekt sätt att få en personlig inredning och är bra både för miljön och plånboken.

En ny trend som kommer allt starkare är däremot GIY-trenden (Grow it yourself) där längtan efter närproducerat gör att vi allt mera odlar  där vi har möjlighet, vare sig det är på fönsterbrädan, balkongen eller ute i trädgården. Nu när hösten närmar sig kommer det gröna istället dra sig inomhus och inspirera oss att ta in fler naturliga element i inredningen, var sig det handlar om blommiga tapeter, mossgröna nyanser, kuddar med djurprint
eller trärena möbler.

 

trender 2013 inredning tips koppar uggla inspireramera inspirera mera

Foto: Åhléns (kudde, smyckesskrin) & Lagerhaus (värmeljushållare)

2 reaktioner på ”Hösten och vinterns trender 2013

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s